2020. okt 23.

Cikkajánló a hétvégére: Budapest levegőjén át a lakhatási szegénységig

írta: hornyikanna
Cikkajánló a hétvégére: Budapest levegőjén át a lakhatási szegénységig

Miközben óriási sikerrel söpör végig az interneten a Netflix David Attenboroughval készített, a Földünk módszeres pusztításáról szóló lélegzetelállító természetfilmje, Japánban több mint egymillió tonnányi radioaktív vizet készülnek a tengerbe engedni. Szemezgess a hosszú hétvégére összegyűjtött cikkajánlónkból, alább a válogatás az Energiaklub munkatársainak ajánlásával.

 pri_166701397_1601377343_427-2048x1152.jpg

Fotó:Pexels

Hírek itthonról

Ha tehetik, biciklivel járnak, a tömegközlekedésen olvasnak és okostelefonról ügyintéznek, de egyáltalán nem tartják ördögtől valónak a saját autót. Így élnek az Energiahajó rendezvénysorozat első beszélgetésére meghívott szakértő vendégeink, akik azt elemezték, hogy hogyan közlekedjünk a jövő Budapestjén?

Ha olykor alig látsz ki az ablakon a szmogos téli napokon, ha tudod milyen, amikor facsarja az orrodat a levegő, ha szeretnéd érteni, melyek azok a lépések, amelyekkel újra friss lenne a levegő, és évekkel tovább élhetnénk, akkor tarts velünk október 28-án az Energiahajó második élő, online beszélgetésén is!

ENERGIAHAJÓ-Miért olyan rossz a budapesti levegő?>>

 

A Habitat for Humanity Magyarország kilencedik éve jelenteti meg éves jelentését a magyarországi lakhatási szegénységről. Céljuk, hogy minden évben általános képet adjanak a lakhatást övező politikai- és gazdasági környezetről. Ezek mellett minden évben aktuális témákat kiválasztva mutatják be és elemzik a lakhatás egy-egy szegmensét.

Éves lakhatási jelentés 2020>>

 

Hírek a nagyvilágból

A közzétett jelentések szerint a japán kormány azt tervezi, hogy a Fukushima Daiici atomerőmű kezelt vizét a tengerbe engedi. A döntés többéves spekulációt zár le arról, hogy mit kezdjen azzal vízzel, amelyet az erőmű súlyos károsodása és a 2011-es hatalmas földrengés és az azt követő szökőár miatt bekövetkezett olvadás után kezeltek.

Több mint egymillió tonnányi vízről van szó!

Japan to release treated Fukushima water into the sea>>

 

Az atomenergiát gyakran népszerűsítik úgy, mint az egyik legjobb mód arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodásunk csökkenjen a szükséges villamos-energia előállítás során. Azonban a legújabb kutatás szerint az olyan megújuló energiaforrások használata, mint a szél- és a napenergia, jobb eredményeket hozhatnak a légkör szén-dioxid-szintjének komoly csökkentésben. A 123 országot elemző, negyed évszázadon át tartó elemzés és kutatás további eredményeinek részleteit a cikkben olvashatod.

25-Year Study of Nuclear vs Renewables Says One Is Clearly Better at Cutting Emissions>>

 

A megújuló energiaforrások rendszerbe integrálásának egyik kulcsa az export-import kapcsolatok további erősítése. Ebben jelent nagy lépést a világ első tenger alatti hibrid interkonnektora, amely október 21-e óta Dániát Németországgal két offshore szélerőműpark közbeiktatásával kapcsolja össze. Már kivitelezés alatt áll a Viking Link Interconnector, ami Dániát és az Egyesült Királyságot köti majd össze 2023 végétől, nagyfeszültségű egyenáramú kapcsolatot biztosítva a két, dominánsan már ma is megújuló energiaforrásokat felhasználó villamosenergia-rendszer között.

Germany and Denmark wind connected by world’s first “hybrid” interconnector>>

 

Egy élet a bolygónkon címmel készített filmet a Netflix David Attenborough főszereplésével és narrációjával, a világ talán legismertebb természettudósa és természetfilmese. Maga jellemzi a másfél órás filmet a saját tanúvallomásaként, ami lélegzetelállító, ugyanakkor megdöbbentő és szívbemarkoló.

David Attenborough: A Life on Our Planet | Netflix >>

Szólj hozzá

atom t éghajlatváltozás atomerőmű fukusima hírek hétvégére