2012. feb 03.

Nálunk is süt a nap!

írta: energiabox
Nálunk is süt a nap!

Szerző: Csanaky Lilla

Két évvel ezelőtt összegyűjtöttük azokat a német településeket, amelyek példaértékű kezdeményezéseket valósítottak meg a napenergia hasznosítása területén. „Nyerni a napenergiával” című kiadványunkban több olyan esetet is bemutattunk, ahol a polgármester szerepe kiemelkedő jelentőséggel bírt a megújulóenergia-technológiák elterjesztésében.

Fotó: Polyák Attila

Szerencsére a hazai falvak, városok döntéshozói nem csupán külföldi kollégáik tapasztalatait hasznosíthatják. Újszilvásról sokat hallhattunk az elmúlt hónapokban a településen megvalósított 400 kW névleges teljesítményű napelem-park kapcsán. Ez a rendszer nem csupán a műszaki paramétereket tekintve egyedülálló, hanem azért is példaértékű, mert egy jól átgondolt, komplex energiagazdálkodási koncepció része. A Pest megyei településen a napenergia mellett a geotermikus energiát is hasznosítják. Az önkormányzat tulajdonában lévő geotermikus fűtési rendszer a közintézmények hőellátását biztosítja.

Az Ozone Network Egyenlítő című műsorának felvételén megismerhettem a polgármestert, Dr. Petrányi Csabát, aki elárulta, hogy a település vezetősége további lépéseket tervez az energiafüggetlenség irányába.

A műsor megtekinthető az alábbi linken: http://videa.hu/videok/nagyvilag/egyenlito-38.-zold-energia-JkFigJs1WG4gzZrv

Szólj hozzá

média napenergia megújuló energia Megújuló energia