2020. ápr 24.

Cikkajánló hétvégére: rekordok, zöld közlekedés, búcsú a széntől

írta: zsoltmelinda
Cikkajánló hétvégére: rekordok, zöld közlekedés, búcsú a széntől

A karantén pozitív oldalát néztük, amikor úgy döntöttünk, hogy megosztjuk azokat a cikkeket, amiket mostanában olvastunk. Abból indultunk ki, hogy a kényszerű otthon töltött idő gyorsabban és szórakoztatóbban telik, ha érdekes dolgokról olvasunk. Alább a válogatás az Energiaklub munkatársainak ajánlásával.

bridge-629776_1280.jpg

Forrás: Pixabay

Rekordokról mindig jó olvasni.

Ezúttal a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora épült meg Ausztráliában egy hatalmas szélerőműfarm szomszédságában. A 150 MW-os akku még nagyobb rugalmasságot enged a Dél-ausztrál energiarendszerben.

Top global Li-ion battery projects: Tesla grows lead as Hornsdale expands to 150 MW>>

Soha nem volt olyan meleg Európában, mint 2019-ben – állapította meg a C3S (Copernicus Climate Change Service) friss jelentése. 2019 csak kevéssé volt melegebb, mint az azt megelőző évek, mert szinte az összes rekordot az elmúlt két évtizedben regisztrálták. A tavalyi hőséggel súlyos aszályos időszakok is együtt jártak tavasszal és nyáron, amit aztán az átlagosnál csapadékosabb ősz váltott fel.

European State of the Climate 2019>>

A heves esőzések még akár vulkánkitörést is okozhatnak – legalábbis erre jutottak amerikai kutatók, amikor a Hawaii-on levő Kilauea 2018-as kitörését vizsgálták. Az elmélet szerint a túl sok csapadék beomlasztotta a föld mélyén levő magmakamrát biztosító sziklákat és ez okozta a kitörést.

Extreme rainfall triggered the 2018 rift eruption at Kīlauea Volcano>>

 

Budapesti híreink következnek a fenntartható közlekedés világából.

Ha a városi közlekedésben fenntartható irányba szeretnénk elmozdulni, a kötöttpályás közlekedés az egyik jó megoldás – ám ez nem csak villamos lehet! A Budapesti Fejlesztési Központ a Déli Körvasút fejlesztésével három új elővárosi vasúti megállót hoz létre a 11. kerületben, és ezzel nemcsak Kelenföld és az eddig tömegközlekedési szempontból kissé elszigetelt Infopark megközelítése lesz sokkal jobb, de a Budapesten átmenő vasútforgalom is sűrűbb és gyorsabb lehet. Érdemes a cikken belüli linkre is kattintani, ahol elérhető a projektet bemutató videó.

Nádorkert állomás: új közösségi közlekedési kapcsolat Dél-Budán>>

És ha már budapesti közlekedés, akkor mindenkit biztatunk, hogy használja ki az újonnan létesített kerékpárutakat, hiszen a járványhelyzetben a biciklizés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód. Ráadásul kényelmes, klímabarát és kellemes.

BKK: új kerékpársávok Budapesten>>

 

Mi a helyzet atomfronton?

Újabb engedélyt kapott az úszó Csernobil néven elhíresült Lomonoszov úszó atomerőmű. Az orosz állami szakértői bizottság (Glavgosexpertiza) jóváhagyta az Akademik Lomonozsov úszó atomerőmű (FNPP) támogatásához szükséges infrastruktúra kiépítését Pevek városában, amely Oroszország Csukotka régiójában található. A két 35 megawatt KLT-40C reaktorból álló erőmű tavaly decemberben kezdte meg működését.

Russian regulator approves infrastructure work for floating NPP>>

Hoztunk azért jó hírt is: Hollandiából egy anti-atom sikert. A holland Állami Tanács, Hollandia legfelsőbb közigazgatási bírósága 2020. április 15-én megítélte a Nuclear Transparency Watch tagjának, a WISE szervezet fellebbezését, hogy hozzáférhessen a mérési adatokhoz a dél-uráli Majak nukleáris újrafeldolgozó üzemében korábban bekövetkezett baleset után. A szervezet a bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől (NAÜ) egy dokumentum eredeti példányát kérte ki, amelyet korábban egy orosz honlapon kiszivárogtattak. A dokumentum felsorolja a Ru-106 izotópjának mérési adatait, amelyeket a megfigyelő állomások rögzítettek Európában.

Dutch highest administrative court grants WISE access to data on radioactive emissions of Ru-106>>

Nem szabadul Németország az atomtól, a hulladékok még sokáig velük maradnak. Most egy ideiglenes radioaktív hulladéktároló készült el Unterweserben. A PreussenElektra befejezte egy második ideiglenes tároló létesítményét az alacsony és közepes aktivitású radioaktív hulladékokról az Unterweser atomerőműben. A német közüzem átadta a létesítményt a Bundes Gesellschaft für Zwischenlagernnek (BGZ), a működésért felelős kormányzati tulajdonú társaságnak. Az LUnA (AZU 2) raktár 79 méter hosszú, 17 méter magas és 28 méter széles. Közel 8000 köbméter betont és 1562 tonna acélt használtak fel az építkezéshez, ami 2018 márciusában kezdődött. A létesítményt 5000 köbméter hulladék tárolására engedélyezték. Az LUnA létesítmény az alacsony és közepes aktivitású hulladékok tárolására szolgál, amelyek a 2011-ben bezárt Unterweser atomerőmű működéséből és leszereléséből származnak. Ez magában foglalja a védőruházatot, a szűrőanyagokat és a rendszer alkatrészeit. 2027-től ezeket a hulladékokat az alacsony és közepes aktivitású Konrad-tárolóba szállítják majd.

Interim waste storage facility completed at Unterweser>>

 

Végül jóhírekkel búcsúzunk.

Ausztria 2020. április 17-én hivatalosan bezárta az utolsó szénerőművét, korábban Európában ez csak Belgiumnak sikerült, még 2016-ban. Ausztria itt nem áll meg, 2030-ra teljesen ki akarja zöldíteni a villamosenergia-termelését.

Austria becomes second EU country to exit coal>>

A szénenergia kivezetésével szerencsére nem kellett újabb négy évet várni a következő országra, az európai harmadik helyet Svédország szerezte meg. Ausztriához hasonlóan a svédek is kivárták a fűtési szezon végét, és két évvel a saját maguknak kijelölt határidő előtt ugyancsak a múlt héten zárták be az utolsó szenes erőművüket. 2025-ig további hat európai ország tervezi kivezetni a szenet: Franciaország 2022-ben, Szlovákia és Portugália 2023-ban, Nagy-Britannia 2024-ben, Írország és Olaszország 2025-ben.

Sweden adds name to growing list of coal-free states in Europe>>

 

Támogasd az Energiaklubot adód 1 százalékával!
Az Energiaklub azért dolgozik, hogy biztonságos, fenntartható energia jusson mindenkinek, összhangban a természettel.
Adószámunk: 18076592-2-41

Szólj hozzá

hírek hétvégére